Foto: SVT

Studie med fokus på sexuell smärta hos män

Uppdaterad
Publicerad

Forskare tillsammans med studenter vid Örebro universitet genomför en studie om sexuell smärta hos unga män. I det långa loppet hoppas man kunna utveckla behandling och hjälp för målgruppen.

Studenterna Gabriel Solinger och Klas Brattgård läser sista terminen på Psykologprogrammet vid Örebro universitet. I sitt uppsatsarbete gör de tillsammans en studie om sex och smärta hos män. Just nu samlar de in data i form av anonyma enkätsvar från män i åldrarna 18-40 år.

– Det kan vara ett problem många lider av. Den allmänna uppfattningen är kanske att man inte pratar så mycket om sex och kanske ännu mindre om sexuell smärta bland män. Det kan finnas många män som mår dåligt och behöver hjälp med det, säger Gabriel Solinger.

Studien handlar om mäns sexuella hälsa, smärta och dysfunktion, som tidig utlösning, problem med erektion eller underlivssmärta.

En del i forskningsarbete

Studenternas insamlade data kan bli en del i forskningen som Ida Flink gör inom området. Hon har tidigare forskat en del om underlivssmärta och sexuell smärta hos unga kvinnor men upptäckte att det fanns slående lite forskning om samma typer av smärta hos unga män.

– Trots att de studier som finns internationellt ändå visar att någonstans mellan 5 och 10, ibland upp till 15 procent av alla män drabbas av smärta i samband med samlag, säger Ida Flink.

Hon vill i sin forskning ta reda på om det finns koppling mellan sexuell smärta och depression och ångest.

– I långa loppet hoppas vi förstås kunna utveckla behandlingar eller sätt att hjälpa de här killarna som är drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.