Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Styret i Hällefors lobbar för anstaltsetablering

Publicerad

Hällefors kommun vill att Kriminalvården ska bygga en anstalt i kommunen. De styrande partierna är överens i frågan.

– Vi har kickat igång bollen och jobbar för en etablering i Hällefors, säger kommunstyrelsens ordföande Cecilia Albertsson (M).

Sedan i somras har styret i Hällefors; Moderaterna, Centerpartiet och Grythyttelistan jobbat för att få en kriminalvårdsanstalt till kommunen. Man har en etablerad kontakt med Kriminalvården och i november ska Cecilia Albertsson också prata för kommunens sak i riksdagen.

– Vi har fullt med planlagd och icke planlagd mark för etablering i vår kommun och vi har fullt med lägenheter som kan hyras ut. Bara vi får reda på att vi kanske kan vara aktuella så kan vi gå vidare i den här processen.

Det kommer behövas omkring tio nya anstalter i Sverige om kriminalpolitiken i Tidöavtalet blir verklighet. Men var de anstalterna ska byggas är än så länge oklart.

I klippet förklarar kommunalrådet mer om varför en anstalt vore bra i Hällefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.