Stort sug efter MC-kort

Publicerad

Nu när vårvärmen börjar göra sig tillkänna kommer motorcyklarna fram på vägarna. De senaste fyra åren har antalet som tar körkort för MC ökat markant.

– Man kan se att det har blivit äldre elever genom åren, säger MC-läraren Klas Josefsson. Det kan också vara en penningfråga. Man väntar till man har fått fast jobb och jobbat upp ett kapital.

TV: Se hela inslaget här

”Man väntar ofta tills man har fått fast jobb och jobbat upp ett kapital”, berättar Klas Josefsson. Foto: anders Nord / SVT

En dröm

Sofia Holsendahl har körkort för bil men har börjat med körkort för motorcykel.

– Det har alltid varit en dröm. Jag vet inte riktigt varför. Jag har kört lite moppe innan men nu var det dags för något större med lite mer hästkrafter.

Fler motorcyklar men färre svårt skadade

Under de senaste 20 åren har motorcyklar som kör på våra vägar nästan fördubblats medan antalet svårt skadade har sjunkit betydligt sen tio år tillbaka.

– Sen några år tillbaka har vi börjat med riskutbildningar där vi i risktvåan påtalar de vanligaste orsakerna för olyckor, säger Klas. Vi bygger upp korsningar och kurvor där olyckor händer och diskuterar varför.

– Jag gick riskettam för någon vecka sen och då tänkte jag, shit det kan faktiskt hända riktigt allvarliga saker, säger Sofia.

”Jag har kört lite moppe innan”, berättar Sofia Holsendahl. Foto: Anders Nord / SVT

Säkrare motorcyklar

Det är inte bara bilarna som har blivit säkrare utan även motorcyklarna där alla över 125 cc numera måste ha ABS-bromsar.

Vajerräcken värst

Enligt statistiken sker de flesta dödsolyckorna med motorcykel i dagsljus på torr asfalt. Och det vanligaste krockvåldet i singelolyckor med dödlig utgång är med räcken.

Ett gott råd

Till sist en uppmaning från Klas till alla motorcyklister på vägarna:

– Kör och njut men tänk steget före. Tänk alltid in i framtiden då får ni en trevlig åktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.