• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Surfplattor stjäls från skolelever – helt i onödan

Publicerad

I veckan stals surfplattor i Nora som skulle delas ut till elever vid skolstarten. Det fick Nora kommuns IT-chef, Jörgen Bergström, att reagera och gå ut med ett meddelande till tjuvarna.
– Det är totalt meningslöst att stjäla dem.

Två tjuvar togs på bar gärning när de i torsdags stal surfplattor och datorer från Lärkeskolans lokaler i Nora.

Surfplattorna skulle delas ut till elever till skolstarten och det fick kommunens IT-chef, Jörgen Bergström, att känna sig manad att gå ut med information till dem som stjäl surfplattor.

– Det är totalt meningslöst att stjäla dem. Vi har ett system med en funktion som gör att när surfplattor stjäls kan ingen använda dem och det går därför inte heller att sälja dem.

Tjuvarna lämnar digitala spår

Sedan alla skolelever från årskurs fyra i Nora fick surfplattor förra året har ett tjugotal stulits. Problemet med att surfplattor stjäls är inte obekant i andra kommuner, i Örebro har närmare 40 stycken stulits sedan 2016.

Jörgen Bergström återkommer till att det är poänglöst att stjäla surfplattor, det är till och med så att tjuvarna avslöjar sig själva i samband med brottet.

– Om man försöker använda surplattan och koppla upp sig på wifi ser vi IP-adressen. Den lämnar vi till polisen i samband med att vi gör en polisanmälan, säger han.

Ingår i undervisningen

Kostnaden för de stulna surfplattorna, eller de digitala läromedlen som man också kan kalla dem, varierar beroende på vilken försäkring en kommun har.

Nora kommun har en självrisk på 400 kronor, medan den summan i Örebro ligger på 1 000 kronor.

– Vi har en ganska låg självrisk och den står kommunen för. Det gäller även om den blir borttappad eller går sönder. Som kommun får vi inte kräva betalt av varken elever eller föräldrar eftersom skolgången ska vara kostnadsfri, säger Jörgen Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer