Håll koll på hunden i skogen så den inte äter giftiga svampar. Foto: Fredrik Persson/TT

Svampfull skog – en fara för hunden

Uppdaterad
Publicerad

Länets skogar kryllar av svamp på sina ställen, något som uppskattas av många. Den som rör sig i skog och mark med fyrbenta vänner ska dock vara noggrann med att hålla koll på vad hunden får i sig.

Kantareller, Karl-Johan och även trattkantareller. För den som tycker om att plocka svamp är det hög tid just nu. Men förutom en drös ätliga sorter finns även de som inte bara skadar, utan även kan döda. Det gäller inte bara oss människor utan även våra husdjur.

– Vissa svampar är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Det gäller att vara extra uppmärksam på matglada hundar under svampsäsongen, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Uppsök veterinär

Enligt försäkringsbolaget drabbas hundar varje år av förgiftning på grund av svamp. Att flugsvampen är giftig vet kanske de flesta, men utöver den finns även andra. Enligt försäkringsbolaget är tipset att utgå från att de svampar som är farliga för människor även är det för hundar.

Beroende på vilken svamp hunden fått i sig är symptomen olika och kan komma olika snabbt. Vanligast är dock kräkningar och diarré. Om du misstänker att hunden blivit förgiftad ska den tas till veterinär. Om du vet vilken svamp hunden kan ha fått i sig kan du även ta med en sådan.

De farligaste svamparna

  •  Röd flugsvamp
  •  Brun flugsvamp
  •  Panterflugsvamp
  •  Vit flugsvamp
  •  Lömsk flugsvamp
  •  Toppig giftspindling /spindelskivling

Källa: Agria djurförsäkring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.