Svårigheter att totalförbjuda mobiltelefoner i kommunens skolor

Publicerad

Mobiltelefonens vara eller inte vara i skolan är ett omdebatterat ämne. I Lindesbergs kommun fattade politikerna beslutet att grundskolorna ska vara mobilfria från den här terminen, men det har inte varit helt enkelt att genomföra.

Lindesbergs kommun har nio grundskolor. De är olika stora, och det har också varit olika svårt att genomföra beslutet om mobilfri skola i verksamheterna.

– Vi har infört det skarpt på alla grundskolor, sen har vi kommit olika långt. På våra F-6 skolor lämnar man in sina telefoner på morgonen och hämtar ut dem när man går hem, säger Michael Tybell, som är verksamhetschef för grundskolan i Lindesbergs kommun.

Svårare på högstadiet

Utmaningarna är större på högstadiet.

– På våra större enheter där vi kan ha drygt 400 elever, har vi inte logistiskt den möjligheten. Det blir stora antal och stora värden som vi skulle förvara, där uppmanar vi eleverna att ha sina mobiltelefoner hemma eller ha de avstängda i fickan.

Han berättar att Lindesbergs kommun nyligen även köpt in kortmaskiner, eftersom betalningsalternativet i högstadieskolornas cafeterior tidigare varit genom betalningsmetoden swish, vilket inte rimmat bra med mobilfrihet.

Beslutet skapade protester

Storåskolan är en av kommunens grundskolor. Där går elever från förskola till årskurs nio. Rektorn Johanna Jönsson säger att omställningen till mobiltelefonfri skola skyndades på efter politikernas beslut.

– Frågan om mobiltelefoner i skolan är i ropet och ständigt aktuell i debatter och liknande, men jag är inte helt säker på att det hade varit en fråga vi hade prioriterat just nu, men säkert längre fram.

Det har varit protester, speciellt när beskedet om att skolan skulle bli helt mobilfri kom, berättar Johanna Jönsson.

– Det har lagt sig ganska mycket. Det finns fortfarande de elever som tycker att man borde få ha mobiltelefon, främst på raster och ledig tid. De diskussionerna och samtalet kan vi absolut ha med våra elever fortfarande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.