Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se biodlaren Viktoria Wing fånga in bina. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Här fångas bisvärmen in: ”Känns jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

En bisvärm gav sig iväg från sin bosättning och fann ro mitt i centrala Örebro, på en fasad. Men vistelsen blev kortvarig då biodlaren Viktoria Wing kallades till platsen.

– Det är inte alltid man försöker fånga in dem på en fasad, det är en klurig placering, säger Viktoria Wing och skrattar.

När en svärm upptäcks kallas, i bästa fall, biodlare snabbt in och Viktoria Wing är en av dem som är kopplade till den så kallade svärmtelefonen – där man som biodlare kan få rycka ut. Under fredagseftermiddagen var det uppskattningsvis runt 20 tusen bin i den svärm som skulle samlas in, enligt Veronika.

Tidspress

Viktoria Wing berättar att det gäller att arbeta effektivt när man väl är på plats, eftersom bisvärmen kan ha skickat ut spanare som letar efter en ny bosättning och snart kan kalla till sig hela bisvärmen.

Hur fångas bina in? Starta klippet för att se hur Viktoria gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.