I klippet ovan berättar Johan Hedström, projektansvarig på Agro Örebro, om framtidens utmaningar. Foto: TT

Svårt att producera mer svenska livsmedel – det här är utmaningarna

Publicerad

Eventuella kriser och klimatförändringar är två orsaker till att den svenska livsmedelsproduktionen måste öka. Men enligt Johan Hedström, projektansvarig på Agro Örebro, är det inte så lätt.

– Förutsättningarna i Örebro län ser bra ut, men vi har stora utmaningar gällande tillväxten i lantbruket.

Just nu finns det ett nationellt mål att öka produktionen av svenska livsmedel. Det övergripande målet är att Sverige livsmedelskedja ska vara konkurrenskraftig och att livsmedelsproduktionen ska öka, samtidigt som miljömål nås.

Bra klimat förutsättningar

Enligt FN kommer behovet av mat att öka med 60 procent fram till år 2050 och enligt Johan Hedström är det viktigt att Sverige drar sitt strå till stacken:

– Vi har en växande befolkning och inte bara i Sverige utan i världen. Ska vi klara av att mätta alla munnar måste alla länder öka sin produktion. I Sverige har vi dessutom goda förutsättningar att producera mat både nu och framöver, vilket inte alla länder har.

Utmaningar

Men det finns en del utmaningar för att Örebro län och Sverige ska kunna öka produktionen. Bland annat behövs fler lantbruk och lantbrukare, men det är väldigt svårt att starta nytt företag inom lantbrukssektorn.

– Det handlar om att komma åt det kapital det man behöver för att starta upp en kapitaltung verksamhet. Det måste bli enklare för människor att ta till exempel ett lån och komma igång, säger Johan Hedström.

Bonden berättar

Bonden Johan Linderkers håller med och berättar att han skulle möta främst två svårigheter om han valde att öka sin produktion:

Foto: Sofi Röjlar

– De största utmaningarna är personalrekrytering och att få betalt för mina produkter. Precis som i vilken bransch som helst så utökar man inte för utökandets skull, man vill ha någon form av vinning av det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.