Svårt för företagare att hitta arbetskraft: ”Blir ett samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på rätt yrkeserfarenhet, rätt utbildning och brist på arbetslivserfarenhet – det är de tre största anledningarna till att företagare i Örebro län har svårt att rekrytera personal. Det visar den undersökning som Svenskt näringsliv presenterade tidigare i veckan. 

Svenskt näringsliv genomför varannat år en undersökning bland företag runt om i landet för att kartlägga förutsättningarna för att rekrytera ny personal. Den senaste genomfördes i slutet av 2021 och drygt 200 företag i Örebro län deltog. 

Resultatet visade exempelvis att två av tio rekryteringar i länet misslyckades helt i fjol.

– Den siffran är ju alldeles för hög. Det blir ett stort problem när vi samtidigt har personer som inte har arbete, säger Karl Hulterström, regionchef på Svenskt näringsliv.

Brist på kompetens

Bland företagen i länet är det 75 procent som uppger att brist på rätt yrkeserfarenhet är största anledningen till att det är svårt att rekrytera.

56 procent uppger att brist på rätt utbildning är det största problemet, och 54 procent att det är brist på rätt arbetslivserfarenhet.

Starta klippet ovan för att höra företagarnas förslag till lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.