Miljarder spenderas på husdjuren

Uppdaterad
Publicerad

Vi lägger allt större summor på våra hundar och katter, och det bidrar till tusentals arbetstillfällen. Samtidigt är det svårt att sätta ett klart värde på allt som djuren tillför till sina ägare.

I ungefär vart fjärde hushåll i Sverige finns det minst en hund eller katt, så det handlar om runt två miljoner djur. Summan ägarna lägger på inköp av djur, foder, utrustning, försäkringar och veterinär har mer än fördubblats de senaste tio åren. Det handlar nu om runt 16 miljarder kronor årligen.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har i en ny rapport försökt göra en sammanställning av vilket ekonomiskt värde katter och hundar tillför samhället. Lågt räknat är det cirka 8.000 personer som arbetar inom området som berör hundar och katter, och sektorn bidrar med runt sju miljarder kronor till BNP.

”Mer är 1000 kronor i månaden”

Men samtidigt finns det andra saker som djuren bidrar med, som inte är så enkla att mäta. Det handlar bland annat om vad arbetet är värt som tjänstehundar inom polis och sjukvård utför. Det finns enligt rapporten från SLU inte heller något enkelt mått som ger en korrekt uppgift på vad djuren tillför i form av fysiskt och psykiskt välbefinnande.

De två hundägarna Matilda Lundberg, med tollaren Tyra, och Åsa Bohlin Andersson, med den belgiska vallhunden Brego, känner väl igen sig i att de spenderar allt mer på sina djur.

– Hur mycket det är vill jag nog inte veta, men det är mer än 1.000 kronor i månaden. Jag lägger mer pengar på min nya hund, som är en valp. Det blir fler koppel, halsband och sådant, säger Matilda Lundberg.

– Brego äter färskfoder och det är mycket dyrare än vanligt. Jag har också lagt mycket pengar på apportbockar, träningsredskap och nya koppel. För mig är han mer värd än vad jag ens kan tänka mig. Det är han och jag, säger Åsa Bohlin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.