Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Broström och Patrik Olofsson är frivilliga sjöräddare på Vinön i Hjälmaren. Hör dem i klippet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Svävarutbildning på Hjälmaren – ”Som en klick smör i en het stekpanna”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen utbildar Sjöräddningssällskapet sina svävarpiloter i manövrerings- och räddningsteknik. Svävarna används året om.

– Men på vintern när det finns is är de en unik resurs för att undsätta nödställda, säger Helge Skärlén, nationell utbildare.

Sjöräddningssällskapet har 22 svävare utplacerade från Storsjön i Östersund till Hasslö i Karlskrona. De kan lastas med 500 kilo och används vid en rad situationer utöver drunkningsolyckor.

Helge Skärlén, nationell svävarutbildare Sjöräddningssällskapet.

– Vi kan till exempel ta en vårdtransport med sjukpersonal och köra ut brandmän och pumpar vid bränder på öar, säger Helge Skärlén.

Utbildning en gång per år

Eftersom svävarna är tekniskt svåra att köra samlas piloterna en gång om året för att öva. I helgen utgick de från Herrfallet utanför Arboga.

I klippet träffar du några av piloterna och ser bilder från övningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer