Sven, 90 – världens äldsta handbollsdomare?

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan började Sven döma handbollsmatcher i Hallsberg. Nu, vid 90 års ålder, har han bestämt sig för att sluta.

Sven Cronvall kom till Hallsberg 1958 från Landskrona. Det blev ett naturligt steg eftersom han har jobbat inom järnvägen i hela sitt liv.

På tisdagen fyller han 90 år, men är fortfarande aktiv som handbollsdomare.

Dömt handboll i 50 år

Är du världens äldste handbollsdomare?

– Ingen aning. Jag har inte forskat i det alls. Jag har dömt sedan Alléhallen byggdes 1967, det är 50 år sedan, säger Sven.

De senaste åren har det mest blivit att döma knatte- och ungdomsmatcher, och det tycker Sven passar bra för det går lite långsammare då, och framför allt ser han glädjen hos de små lirarna.

– Jag ser hur spelarna går in med liv och lust, och de allra minsta spelarna, de som är 8-9 år nånting... Där bollen är där är alla spelarna, och det är inte mycket till handboll de presterar, men de har så himla kul så att det smittar av sig på domaren också, säger Sven.

Imponerar med sitt kunnande

Nu tänker Sven runda av sin domarkarriär och lämna över till de yngre, för åldern börjar ta ut sin rätt.

– Jag slutar nu med det här spelåret, för jag har uppnått en viss ålder som kan vara en bra milstolpe att sluta, säger Sven.

En som har dömt många matcher med Sven är Alice Bergmark. Hon tycker att Sven imponerar med sin ålder och sitt kunnande.     

– Sven är en underbar person som man inte kan sluta att skratta åt. Det blir lite grann av gammaldags handboll när han dömer, men jag tror att det är bra att få in lite gamla och nya synsätt när man dömer.

”Man vill bli som Sven”

Hur känns det när han ska sluta nu då?

– Det känns inte som han ska sluta, utan han hänger kvar här tror jag. Jag tror man vill bli som Sven säger Alice och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.