Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Larsen, vd för Svensk handel, säger att handlare bör förhandla ned hyrespriserna istället för att ta emot rabatter. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Svensk handel: Hyreshöjningar riskerar att slå ut tusentals butiker

Uppdaterad
Publicerad

Höga hyreshöjningar slår hårt mot handeln. Enligt branschorganisationen Svensk handel kan det innebära att tusentals butiker i hela landet slås ut.

– Många handlare har visserligen tillfälliga hyresrabatter, men det är ingen bra lösning, säger Svensk handels vd Sofia Larsen.

I januari höjdes hyrorna för kommersiella lokaler med nära 11 procent i landet , enligt Svensk handels sammanställning. Hyrornas andel av butikernas och handlarnas omsättning fortsätter också att öka, konstaterar man, och äter upp allt mer av deras marginal.

Att många ändå klarar sig beror på dagens system med tillfälliga hyresrabatter, som blivit vanligare, men det är en företeelse som Svensk handel ställer sig negativ till.

– Det blir svårt att veta vad man har för kostnader framåt för butiken, vilket i sin tur gör det svårt att veta om man törs satsa vidare på sin verksamhet, säger Sofia Larsen.

Hon rekommenderar butiksägare och handlare att ha en dialog och en diskussion med sin lokala fastighetsägare om hyresnivåerna.

Hör henne utveckla resonemanget i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.