Foto: SVT

Svenska spelbranschen – en miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

I en lägenhet på Karlsgatan i Örebro arbetas det intensivt. Här hittar vi sex av sju medarbetare i Freshly Squeezed, ett av Sveriges nystartade spelutvecklarföretag som snart ska släppa sitt första spel.

– Vi håller på att färdigställa Defunct som är ett äventyrsspel där man genom gravitation får rörelse framåt och målet är att hitta tillbaka till rymdskeppet man ramlat ur ifrån, berättar David Forssell.

Teamet består av två programmerare, två grafiker, två speldesigners och en animatör. Spelutveckling är till stor del baserat på grupparbete och Per Strömbäck från Dataspelbranschen menar att anledningen till det svenska spelundret bygger på våra föreningstraditioner men han pekar även på andra faktorer.

– Generationen som spelade rollspelet Drakar och Demoner lärde sig spelmekanik och vad som gör ett spel bra, likaså de som lärde sig programmering i Commodor 64, och det är faktorer som gör svensk spelutveckling unik, säger Per.

Vann pris

Äventyrsspelet började som ett skolprojekt då medarbetarna studerade Speldesign och grafik vid Uppsala universitet men när prototypen vann pris för bästa spel förra året fick projektet ny fart.

– Det var det som fick oss att fortsätta, det hjälpte oss att komma igång, vi fick lite pengar att starta företaget så jag skulle säga att den utmärkelsen är en stor anledning till att vi är här i dag, berättar Simon Öqvist. 

Under 2014 startades fler än 40 nya spelutvecklarföretag och sysselsättningen ökade med hela 23%. En trend som kommer att hålla i sig.

– Jag tror utveckling kommer att hålla i sig för den drivs av en publik som gillar spel och allt fler upptäcker att det är kul att spela, säger Per Strömbäck.

I vinter beräknas den färdiga versionen av spelet vara klar med redan nu blickar teamet framåt.

– Det är rätt nytt så det enda jag kan avslöja är att det handlar om att röra sig mellan olika plattformar och äventyr, säger David lite hemlighetsfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.