Per Söderlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

SD kan bli vågmästare i majoriteten av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet ser det ut som att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i flera kommuner, men mycket kvarstår innan det är fastställt. Själva är de dock öppna för att samarbeta med vilka partier som helst, oavsett ideologisk grund.

Mandatfördelningen i länets kommuner är klar. Enligt traditionell blockindelning och tidigare samarbeten är Sverigedemokraterna vågmästare i en majoritet av kommunerna. Men, själva tror de att övriga partier kommer att motarbeta en sådan situation.

– Det är alltid en spännande sits, men än är ju ingenting färdigt. Det ska ju bildas konstellationer och samarbeten innan vi vet att vi verkligen blir vågmästare. Jag misstänker att man tänker försöka ta bort den rollen från oss genom att skapa majoriteter, säger Per Söderlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Moderaterna kan öppna dörren

Trots att inga konkreta samarbetsförslag lagts fram, pågår det samtal på olika håll i länet. I en intervju med SVT Nyheter Örebro ett par dagar efter valet uttryckte till exempel Caroline Dieker (M), oppositionsråd i Askersund, att de inte är främmande för att ta stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte genomföra det här ensamma utan kommer behöva ta stöd av andra partier, och även Sverigedemokraterna, sa hon då.

SD öppna för alla

Sverigedemokraterna själva är öppna för samarbeten åt alla håll, även med partier som har en annan ideologisk grund.

– Det finns många tillfällen då vi röstat likadant som Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men att vi gjort det av olika orsaker, säger Per Söderlund.

– Vi är öppna för samarbeten med alla partier som kan ge oss genomslag för vår politik. Naturligtvis förväntar vi oss inte att få igenom all vår politik, men åtminstone några viktiga saker i de olika kommunerna. Sen är det tråkigt att man inte vill föra diskussioner med ett specifikt parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.