Det som skulle ha blivit Sveriges första permanenta elväg, som skulle byggas längst E20 mellan Hallsberg och Örebro stoppas. Foto: Siemens

Sveriges första elväg mellan Hallsberg och Örebro stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle ha blivit Sveriges första permanenta elväg stoppas nu, enligt Trafikverket. Anledningen är att notan sprang iväg.

Enligt plan skulle vägen ha öppnat upp för allmänheten runt årsskiftet 2025-2026, och syftet skulle vara att minska tunga fordons koldioxidutsläpp. Men nu stoppas planerna att bygga längs E20 på sträckan Hallsberg – Örebro efter att anbuden från vägbygge, el och betalsystemsföretagen lämnats in. Projektet blev dyrare än vad budgeten höll för.

– Det här är inte det scenario vi hade föreställt oss men det var ett nödvändigt beslut, säger biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram Kenneth Natanaelsson. Det här beslutet drabbar både oss, våra leverantörer och samarbetspartners.

Kommer fortsätta sitt arbete

Trafikverket meddelar dock att planerna inte har stoppats för alltid. Arbetet med att bygga ut Sveriges elvägar kommer att fortsätta.

”Projektet går nu in i en analysfas för att undersöka hur kostnaderna kan reduceras och elvägen förverkligas.” skriver de vidare.

Klippet: Så fungerar elvägar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Scanias democenter där företagets expert Magnus Höglund visar hur en elvägslastbil fungerar. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.