Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Sveriges Ingenjörer kallar bristen för ”allvarlig” och efterlyser mer anslag till de tekniska utbildningarna. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Sveriges Ingenjörer: ”Ungefär hälften av alla studenter hoppar av”

Publicerad

Bristen på ingenjörer får allvarliga konsekvenser för Sverige. Det menar fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som efterlyser mer anslag till de tekniska utbildningarna.

– Vi måste försöka få ut de ingenjörer som påbörjar en utbildning. Idag är det ungefär hälften av alla studenter som hoppar av, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

I en rapport publicerad i sommar pekar förbundet på att den lärarledda tiden på landets tekniska utbildningar bara är hälften av vad den är i länder som Schweiz och Frankrike.

Samtidigt anser över 70 procent av ingenjörsstudenterna att mer lärarhjälp skulle göra det lättare att klara utbildningen, enligt en enkät förbundet gjort. Enligt Universitetskanslersämbetet, UKÄ, tar idag bara varannan ingenjörsstudent examen.

Svår matematik

– En viktig orsak till varför man hoppar av är att man tycker att matematiken är svår, säger Ulrika Lindstrand.

Att öka antalet platser på ingenjörsutbildningarna är därmed ingen snabb lösning för att få fram fler ingenjörer, menar förbundet.

I klippet utvecklar Ulrika Lindstrand varför kompetensbristen är ett problem och vad som krävs för att få fram fler ingenjörer

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.