Slöjdläraren Samuel Wowoah släpper loss med eleverna på skolgården. Foto: Mikael Åberg / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sveriges piggaste klassrum finns i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Rörelsepauser, personalträning, extra idrott och så skolgårdsdisco. Nya Karlslundsskolan i Örebro har lyckats klämma in motion och rörelse under hela dagen för elever och lärare.

Nya Karlslundsskolan i Örebro är en friskola med inriktning på idrott och hälsa, inte bara för barnen utan för lärarna. Förra veckan fick skolan en utmärkelse för sitt arbete att få in mer rörelse och aktivitet i skolarbetet.

– Vi har blivit utsedda till Sveriges piggaste klassrum, förklarar Sara Grundel som är lärare och profilutvecklare på skolan.

Tävlingen stöttas bland annat av kronprinsessan Victoria och prins Daniels initiativ Generation Pep.

Rörelsepauser och extra idrott

Nya Karlsundsskolan har inte bara valt att lägga mer tid på idrott, istället försöker man att införa olika aktiviteter i under hela dagen.

– En gång i månaden har vi skolgårdsdisco, säger Sara Grundel, sen har vi lagt in korta rörelsepauser under teoretiska lektioner.

Extraidrott för elever som behöver träna koordination och motorik, olika profilinrikningar med motion för mellanstadiet och träningspass för personalen är också något som skolan infört.

Vill inspirera andra

Inte så konstigt kanske att Nya Karlslundsskolan fått utmärkelsen Sveriges piggaste klassrum.

– Vi är jätteglada för det, säger Sara Grundel. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler att göra som vi gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.