Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/arkiv

En av Sveriges största solcellsparker ska byggas i Hällefors kommun

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors kommun har tecknat en avsiktsförklaring med Bergslagens Solpark AB om att uppföra en av landets största solcellsparker.

– Det ger Hällefors kommun en möjlighet att arbeta mot Agenda 2030 med förnybar energi säger Mikael Pulkkinen, samhällsutvecklingschef.

Solcellsparken som ska byggas på en fastighet i Hammarens industriområde, strax söder om Hällefors, väntas vara klar om två år. Ungefär lika lång tid har det tagit från första idé till den nyligen undertecknade avsiktsförklaringen.

– Det viktigaste som entreprenör när man vill etablera sig är att man har en samsyn. Vi har haft en lång och positiv dialog med Hällefors kommun, berättar Greger Johansson, projektledare vid Berslagens Solpark AB.

Förhoppningen: Avtalar energileveranser

Anläggningen beräknas kunna leverera upp till 12 GWh per år och förhoppningen är att lokala företag och andra intressenter avtalar om energileveranser från anläggningen när den står klar.

– Vi ser förstås positivt på en etablering i Hällefors kommun och att få grön energi även i vårt område, säger samhällsbyggnadschef Mikael Pulkkinen.

Hör dem berätta mer om solcellsparken i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.