Malin Gotlin tillsammans med representanter från både Afasiföreningen i Örebro län och Afasihuset. Foto: SVT

SVT-reportern Malin Gotlin prisas för serie om afasi

Uppdaterad
Publicerad

I dag överraskades SVT Nyheter Örebros reporter Malin Gotlin av representanter från Afasiföreningen i Örebro län och Afasihuset. Anledningen? Malin är utsedd till Årets afasivän.

Den här veckan har Afasiföreningen i Örebro län en rad aktiviteter då det på onsdagen var den internationella afasidagen. I samband med detta utser man någon utomstående som de anser har gjort något betydande för föreningen och dess medlemmar.

– I år har vi utsett Malin till Årets afasivän för hennes reportageserie om afasi, säger föreningens ordförande Gunhild Wallin.

Överraskades på redaktionen

Malin Gotlin överraskades på sin arbetsplats av både Afasiföreningen i Örebro län och Afasihuset under torsdagsförmiddagen.

– Jag hade ingen aning, jag är väldigt rörd. Det är ju ni och de som jag träffat som gjort reportaget, säger en rörd Malin Gotlin när hon får motta blommor och ett diplom.

– Men det krävs också att någon tar tag i det, och gör det, svarar Gunhild Wallin.

”Handlar om kommunikationssvårigheter”

Afasi är en försämrad förmåga att kommunicera med hjälp av språket. Det är vanligt att personer som drabbas av stroke också får afasi, men kan också uppstå vid traumatisk hjärnskada, tumör, infektion i hjärnan eller vid demenssjukdomar.

– Det handlar om att man har kommunikationssvårigheter. I Malins reportageserie fick vi träffa de drabbade och se konsekvenserna, och hon lyfte också behovet av rehabilitering både för den drabbade men också för dess anhöriga, säger Gunhild Wallin.

– Jag gjorde den här serien för att det är ett ämne som inte är särskilt uppmärksammat, och det handlar om en grupp som inte syns och hörs så mycket, säger Malin Gotlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.