Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg berättar i klippet varför det är viktigt att ha kvar ett bankkontor på orten. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Sydnärkepolitiker vill stoppa bankflytt

Uppdaterad
Publicerad

Hallsberg, Askersund och Laxå vädjar i ett brev till Swedbanks styrelse att inte stänga bankkontoret i Hallsberg.

I december förra året stod det klart att både Handelsbanken och Swedbank skulle stänga sina kontor i Hallsberg och flytta till Kumla.

Handelsbanken stängde redan före jul medan Swedbank lämnar Hallsberg den 1 februari i år. Men nu försöker Magnus Andersson (S), kommunststyrelsens ordförande i Hallsberg, Caroline Dieker (M), styrelseordförande i Askersund och Bo Rudolfsson (KD), styrelseordförande i Laxå ändra på det beslutet.

Gemensamt brev

I ett gemensamt brev till Swedbanks styrelse skriver de bland annat:

”Som kommunstyrelseordförande i dessa tre mindre kommuner är det svårt att förstå att ni genom ert beslut väljer att vända ryggen åt Sydnärke på det sätt som ni gör. Det strider mot den uppfattning om en ansvarstagande bank som vi anser att många fortfarande har beträffande Swedbank och dess rötter i lokalsamhället och dess olika sammanslutningar och organisationer. Att möjliggöra att en bank med ett fysiskt bankkontor finns fördelat på tre kommuner som samverkar och har goda kommunikationer borde ligga i linje med att värna en levande landsbygd.”

Kommenterar inte

De tre politikerna påpekar att banken redan stängt kontoren i Laxå och Askersund och att kontoret i Hallsberg behövs. Kundunderlaget i de tre kommunerna är tillräckligt stort enligt politikerna, särskilt som Swedbank i så fall blir ensam bank på orten eftersom Handelsbanken lämnat.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med Swedbank som inte kommenterar beslutet till SVT, utan hänvisar till att de svarat politikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer