Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som synskadad kan det vara svårt att få hjälp att hamna rätt på sjukhuset. Hör Roger Alexandersson berätta om svårigheterna. Foto: SVT

USÖ:s tillgänglighet för synskadade får kritik: ”Svårt att få hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Regionens tillgänglighetsarbete på Universitetssjukhuset i Örebro går för långsamt tycker Synskadades riksförbund i Örebro län. En rapport med påpekande om brister på USÖ skickades in för snart ett år sen men ingenting har hänt.

Synskadades riksförbund i Örebro län genomförde en tillgänglighetsvandring på Universitetssjukhuset i mars förra året och skickade sen en rapport till regionens råd för funktionshinderfrågor.

Bland annat anmärktes på att det saknades ledstråk i flera viktiga delar i sjukhuset och att ledfyrarna har samma ljud och det kan skapa förvirring.

– Vi kommer att ta ärendet till patientnämnden eftersom det inte har hänt någonting på väldigt lång tid, säger Roger Alexandersson, ombudsman för synskadades riksförbund i Örebro län.

Regionen: ”Tar synpunkterna på största allvar”

Det var rådet för funktionshinderfrågor som fick rapporten i mars. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Örebro svarar ordföranden Carina Dahl (S) att man kommer att ser över den här frågan.

– Vi tar synpunkterna på största allvar och kommer att följa upp detta ytterligare. Det handlar om grundläggande rättigheter som ska tillgodoses och det är naturligtvis ett stort bekymmer om människor upplever otrygghet på grund av bristande tillgänglighet på USÖ, skriver hon.

Hör om vilka problem man kan stöta på som synskadad i klippet

  • Bristen på ledstråk. I bland annat M-huset saknas ledstråk från huvudentrén till apoteket.
  • De ledfyrar som med varierande ljud  ska hjälpa synskadade har samma ljud enligt rapporten.
  • Ledsagarfunktion efterfrågas för att redan vid bokning av besök kunna anmäla att man behöver en ledsagare.
  • Färgade linjer för att koma till väntrum bör avskaffas är inte anpassat för synskadade enligt rapporten.
  • Talande kösystem saknas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.