700 medlemmar i Synskadades Riksförbund (SRF) har samlats i Örebro för att fira sitt 125-årsjubileum. I samband med det passade man på att manifestera för ökad tillgänglighet genom att visa exempel på bra och mindre bra övergångsställen.
Bland de saker som Synskadades Riksförbund varit med att driva fram nämner man ticksignal vid övergångsställen, ledstråk på tågperronger och vissa sjukhus, och talstöd vid bankomater.
Slutar måla linjer
Men trots de tillgänglighetsförbättringar som gjorts så har det på senare år gått åt fel håll med förståelsen för synskadades behov. Det tycker Cecilia Ramstedt, som är medlem i SRF och engagerad i tillgänglighetsfrågor inom Örebro läns landstings handikappråd.
– Vi tycker nog att det har blivit tvärtom! Därför att man tänker att vi ska göra så enkelt som möjligt, och vi slutar att måla streck. Men problemet för oss är att då finns det inget att följa. Och finns det ingen kant så finns det inget för en ledarhund att orientera efter.
Olika handikappgrupper mot varandra
På fredagen fick kommunpolitiker pröva att ta sig över Drottninggatan i Örebro. Och trots att det var på ett av de bättre markerade övergångsställena, så tyckte Miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktiga Fredrik Persson att det var en ganska svår uppgift.
– Det är två reflektioner. Avfasningen från trotoaren är nog bra för rullstolar, men för synskadade är den ett problem. Och det borde vara någon slags markering i mitten av gatan att nu är jag i mitten.
Fredrik Persson tycker att det är tråkigt om det upplevs av synskadade som att förståelsen blivit sämre för deras behov.
– Samtidigt är det inte enkelt det här för önskemål från olika handikappgrupper går ofta helt emot varandra.