– Fungerar inte utropen måste förarna ropa ut, säger Sofia Thoresdotter, som nu får 20 000 kronor av bussbolaget Nobina. Foto: Mikael Åberg / SVT

Synskadade Sofia får ersättning av bussbolag

Uppdaterad
Publicerad

Synskadade Sofia Thoresdotter stämde Nobina för att hållplatsutropen på bussarna inte fungerar.

Nu får hon 20 000 kronor i förlikning av företaget.

– Det känns bra, de erkänner att de har gjort fel, säger hon.

Det var i oktober förra året som Sofia Thoresdotter valde att stämma Länstrafiken i Örebro län och bussoperatören Nobina, som kör bussarna åt Länstrafiken.

– Då hade jag kontaktat dem i flera år eftersom hållplatsutropen inte fungerar. Men ingenting hände.

Fick hjälp med juridiken

Hon tog hjälp av föreningen Lagen som verktyg, som har hjälpt henne med den juridiska processen. I och med förlikningen lovar Sofia Thoresdotter att inte åter stämma Nobina eller Länstrafiken de kommande tre månaderna.

– Jag har svårt att tro att det här är löst till maj, men jag hoppas så klart. Vissa saker har blivit bättre, men jag felanmäler fortfarande flera gånger i veckan.

Stressmoment

Att aldrig vara säker på om nästa hållplats kommer att ropas ut är ett stort stressmoment för Sofia Thoresdotter. Hon är glad för den ekonomiska ersättningen, men poängterar samtidigt att den inte löser problemet.

– Men det är ett bevis på att Nobina erkänner att de gjort fel och diskriminerat mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.