Det är de här blå tabletterna som nu kommer att användas i förebyggande syfte mot hiv. De har tidigare använts på det sättet utomlands, men kommer nu att skrivas ut även i Sverige. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tabletter som skyddar mot hiv börjar skrivas ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar läkemedel som tas i förväg för att skydda mot hivsmitta att användas i Sverige.
Men tabletterna kommer bara att skrivas ut till några hundra svenska män.
– Det handlar om personer som har ett uttalat sexuellt riskbeteende, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Några landsting och regioner har alldeles nyss börjat skriva ut tabletterna i förebyggande syfte. Andra väntas nu följa efter.

En blå tablett om dagen ger kroppen ett skydd mot att smittas av hiv.

– Man får höga koncentrationer i slemhinnan när man tar det här preparatet. Om man då blir utsatt för virus så angrips viruset direkt och då hinner man inte få en infektion i kroppen, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

Tabletterna har använts i hiv-behandling länge, men får nu en ny roll när de ska förebygga smitta. De skyddar inte mot andra könssjukdomar och har i vissa fall haft biverkningar som nedsatt njurfunktion och urkalkat skelett. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Har sex utomlands

Tabletterna, som kostar några hundra kronor i månaden, ska inte ses som ett alternativ till säker sex. Men de kommer att skrivas ut till män som utsätter sig för stor risk att bli smittade när de har sex med andra män.

Det kan handla om personer som tidigare har fått flera andra könssjukdomar, har flera och okända partners och också har sex utomlands.

Runt 500 personer tros ingå i gruppen. Ungefär hälften av dem bor i Stockholm, medan mindre län som Örebro räknar med att skriva ut tabletter till ett tiotal män.

– Det här är personer som har en annan risk att utsättas för hiv jämfört med normalbefolkningen.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare ,Region Örebro län.

Tusentals lever med hiv

Drygt 7 000 personer i Sverige lever i dag med hiv. De som har smittats under senare år har oftast fått sjukdomen utomlands.

En viktig orsak till den låga smittspridningen i Sverige är att dagens behandlingar är mycket effektiva. Koncentrationen av hiv-virus blir ofta så låg att den inte längre smittar.

De så kallade PrEP-tabletterna (profylax före exponering) kommer att ingå som en del av de åtgärder som sätts in för att hindra att fler smittas av hiv. Bland annat ingår återkommande samtal med vården och provtagning för de som får tabletterna utskrivna.

– Det här är inget som förskrivs lättvindigt utan av en grupp läkare som har stor erfarenhet av hiv-behandling. Det som är viktigt är att det här är en del av flera förebyggande åtgärder som man gör för att minska risken för smitta, säger Gunlög Rasmussen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer