Malin Berg och Emelie Strömberg är två av fyra skådespelare i pjäsen. Foto: SVT

Här gestaltas psykvården med humor och allvar på teatern

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär för ”Blue air” – en föreställning som vågar skildra människorna inom psykiatrivården i Sverige på ett lustfyllt sätt.

– Det är en väldigt speciell människoskildring, säger regissören Oskar Thunberg.

Konsten att roa med ett tungt ämne sätts på prov när Örebro länsteater tagit sig an prisbelönta Paula Stenström Öhmans verk ”Blue air”.

– Det är både en spännande och rolig pjäs. Paula som skrivit den är fenomenalt bra på att skriva med lätthet och humor om alllvarliga ämnen. Vi har också försökt fånga en vardag med även lätthet och humor, säger regissören Oskar Thunberg.

Ovanligt många roller för skådespelarna

För skådespelarna Malin Berg, Björn Elgerd, Linus Lindman och Emelie Strömberg innebär föreställningen att de får gestalta många olika karaktärer.

– Det här är en underbar föreställning att leva i. Sedan har vi en del klädbyten och många olika roller. Jag har sammanlagt 25 klädbyten och sex roller under förseställningen, berättar Malin Berg.

Efter långa förberedelser känner ensemblen att de har läget under kontroll, trots vissa missöden längs vägen.

– Vi har kommit in som fel personer titt som tätt men nu börjar vi få ordning på det, säger Linus Lindman.

– Jag känner att skådespelarna erövrat den utmaningen. Det är en fantastisk ensemble att jobba med, menar Oskar Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.