Tio skådespelare tar sig an 50 olika roller i ”Imorgon är nu”. Foto: Monika Bruhn/SVT

Teaterregissör: ”Anknytningen till länet är ankaret i historien”

Publicerad

Teaterföreställningen ”Imorgon är nu” bygger på verkliga historier från Örebro län och spänner över 100 år. Under fyra timmar får publiken möta 50 olika karaktärer och följa två familjers livsöden under 1900-talet.

– Det är en form av berättelse som vi behöver, med en fördjupad blick på 1900-talet för att se varför vi är där vi är nu och hur vi ska ta oss an framtiden, Malin Stenberg, regissör.

Bygger på verkligheten

Anknytningen till länet beskriver Malin som själva ankaret i historien. Hon och dramatiken Lucas Svensson reste runt i länet, träffade människor och fiskade upp historier som sedan blivit grunden till föreställningen.

– Vi var nyfikna på Örebro län och 1900-talet just och titta på människorna, hur de levt här och hur arbetarrörelsen vuxit fram. Då hittade vi rätt snabbt gruvdriften och skofabrikerna så berättelse de utgår från de två spelplatserna och så följer vi två familjer som vi får se växa, frodas och dö under 100 år

Repeterat länge

Föreställningens längd, fyra timmar, har inneburit en utmaning för gruppen. Att tio skådespelare spelar 50 olika roller är också ett pussel.

– Vi har repeterat väldigt länge för att kunna forma den här historien med alla karaktärer och klädbyten. Det är mycket logistik och vi hade ett krysschema för att få ihop alla byten.

Efter 12 veckors repetition ser hon fram emot att låta publiken få ta emot föreställningen som hon själv beskriver som rolig och episk.

– Jag tycker det är enormt generöst och härligt grepp som Örebro länsteater vågar ta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer