På onsdagen hölls en så kallad Foodtech-mässa i Örebro där nyföretagare presenterade nya lösningar för livsmedelsbranschen.
– Foodtech är en ganska ”fluffig” definition, konstatarerar Christina Cheng från trend-och innovationsbyrån Sprillo som också var en av föreläsarna. Det handlar om ett möte mellan mat och teknologi där det gäller att hitta bättre lösningar än idag.
Jordbruk som bryter ner planeten, mat som gör oss sjuka och en hel del svinn genom hela produktionskedjan är några av problemen hon lyfter fram.
Miljoner till ny forskning på ORU
På plats fanns också Johan Schnürer, rektor på Örebro Universitet, som presenterade ett helt nytt forskningsprojekt.
– Vi lägger just nu 125 miljoner kronor på ett nytt forskningsprojekt där tittar på sambandet mellan mat och hälsa, förklarar han. Det innefattar flera områden som bland annat sensorik, hur upplevelserna av doft och smak påverkar vår hjärna.
Genom att sammanföra forskning på Restauranghögskolan i Grythyttan med den som bedrivs på olika sjukhus i länet ska man också ta reda på hur mag-tarmsystemet påverkas av det vi äter och hur det i sin tur påverkar hjärnan.
En blandning mellan gammalt och nytt
Carolina Sachs är generalsekreterare för Axfoundation som arbetar för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Framtidens matproduktion kommer att vara en blandning av nytt och gammalt spår hon.
– Vi kommer dels att ha mat som produceras i väldigt kliniska miljöer jämfört med idag. Men det finns en vits att äta sådan mat som kommer ur jorden så man får med sig lite skit också, skrattar hon. Det är bra för immunsystemet. Jag tror att det kommer att vara en kombination av de klassiska produktionssystemen och de nya.