Patrik Jämtvall (L) fick inte ut de handlingar som han begärde av Tekniska nämnden. Foto: TT/Liberalerna Örebro kommun

Tekniska nämnden gav inte ut allmänna handlingar – får kritik från JO

Uppdaterad
Publicerad

I en anmälan till JO ska Örebro kommun inte delat ut handlingar som politikerna Patrik Jämtvall (L) och Carl Kling (L) begärt. Nu riktar JO kritik mot att kommunen varit bristfällig i sin handläggning.

Det var i november 2018 som Patrik Jämtvall och Carl Kling begärde ut flera handlingar från Tekniska nämnden i Örebro kommun. Trots flera påminnelser ska de inte fått något svar angående handlingarna.

Enligt JO:s kritik är det mycket allvarligt att en begäran om allmänna handlingar lämnas obesvarad samt att nämnden inte lyckats säkerställa att begäran behandlats eller fortsatt handlägga ärendet i samband med JO:s utredning.

– Örebro kommun har brutit mot grundlagen och det är allvarligt. Jag känner mig inte supertrygg. Den kritik som JO gett, inte bara i detta ärende visar på ett genomgående, systematiskt problem och det måste upp till ytan, säger Patrik Jämtvall.

Flera felaktigheter

Ordförande för Tekniska nämnden, Anders Olsson (C), menar att det finns flera felaktigheter som gjort att handlingarna inte delats ut.

– Handlingarna har inte varit registrerade på rätt sätt och det här rör något som hänt innan den här nämnden tillträtt. Det gör att det är svårt att spåra vad som gått fel.

”Säkerställa att det inte händer igen”

Tekniska nämnden ska nu utreda varför inga åtgärder gjordes undertiden utredningen pågick.

– Vi tar det här på största allvar. Den närmsta förklaringen i dagsläget är att man oftast inväntar utredning i olika tvistemål. Nu pågår ett arbete för att se vad som brustit och säkerställa att det inte händer igen, säger Anders Olsson.

Enligt beslutet kommer JO inte vidta några ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.