Anders Olsson (C) är ordförande för Tekniska nämnden i Örebro kommun. Han säger att byggprojektet vattentornet Lyra kommer att följa tidsplanen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trots chefsavhoppen – vattentornet håller tidsplanen

Publicerad

Örebros nya vattentornet Lyra väntas stå klart 2021 som beräknat efter första förseningen. Det trots att projektledaren och chefen för vatten och avlopp, Charlotte Nilsson, sagt upp sig.

Chefen för vatten och avlopp  i Örebro, Charlotte Nilsson, som också är projektledare för vattentornet valde att säga upp sig några månader innan hennes avtal gick ut.

Anders Olsson (C) som är ordförande för Tekniska nämnden ser inte att hennes uppsägning ska påverka bygget av vattentornet.

– Egentligen förändras inget för att hon har sagt upp sig, förutom att vi tappar hennes kompetens. Den som påverkas är den som behöver ta över ansvaret. Vilket blir den nya förvaltningschefen Mimmi Hodzic, eftersom ingen ny projektledare är tillsatt, säger Anders Olsson.

Tidplanen håller

Mimmi Hodzic berättar i sin tur att Charlotte Nilsson hade ett tillfälligt avtal som skulle ta slut efter sommaren, och att arbetet med Lyra inte ska påverkas av hennes frånvaro.

– Arbetet fortgår under mitt ansvar, säger Hodzic.

Och det enligt tidsplanen säger hon vidare. Något som Anders Olsson bekräftar.

– En upphandling ska skickas ut snart och efter att någon vunnit så drar det igång. Så som det ser ut nu håller vi tidsplanen, berättar Anders Olsson.

– Om bygget trots allt skulle bli försent, så har vi ju Svampen, som vi får se till att underhålla tills Lyra kan tas i drift.

Dålig arbetsmiljö

Tekniska förvaltningen är ansträngd efter det senaste chefsavhoppet och rapporter om dålig arbetsmiljö, bland annat i vatten och avlopp. Men Anders Olsson ser inte att den dagliga driften ska påverkas – däremot om det skulle uppstå något oväntat kan det bli svårare.

– Det som gör mig orolig och fundersam är hur arbetarna mår och hur vi kan säkerställa att vi klarar av en extraordinär situation med exempelvis dricksvatten, som är väldigt viktigt för samhället, säger Anders Olsson.

En sådan situation var när det blev en läcka i det välkända vattentornet Svampen i Örebro. Men Olsson tror knappast att något sådant skulle inträffa igen.

– Vår nya förvaltningschef Mimmi Hodzic ska få de resurser hon behöver för att kunna säkerställa att det finns dricksvatten, det har vi varit tydliga med, säger Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer