Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Mestanza har varit ledare för Tennis på gatan sedan det drog igång i Örebro. Foto: Fanny Hult/SVT

Tennis på gatan i Örebro vill locka fler till sporten

Uppdaterad
Publicerad

Tennis på gatan. Så heter det projekt i Örebro som ska få fler unga i områden där tennisen inte är så stor, att utöva sporten.

– Vi åker ut dit barnen är och spelar tennis där, säger projektledaren Martin Mestanza.

Tennisförbundet är ett av 15 specialidrottsförbund som får ta del av regeringens miljonsatsning för att främja barn och ungas idrottande, i socioekonomiskt utsatta områden. En anledning är att Tennisförbundet sedan ett par år tillbaka jobbar med det nationella konceptet Tennis på gatan.

Utöver att spela tennis ute i olika områden i Örebro har Tennis på gatan också stående tider i både Stadsparken och i Backahallen. Projektet delar även ut spelarstipendium till utrustning och avgifter för ett år, samt träning med Örebro Tennisklubb.

– Det ger spelarna möjlighet att utveckla sitt tennisspelande och sin teknik, säger Martin Mestanza.

Tiotal unga har fått stipendium

Hittills har ett tiotal unga beviljats stipendium.

– Det handlar om åtta-nio olika nationaliteter, säger Martin Mestanza.

Han hoppas att projektet ska göra föräldrar mer engagerade i sina barns fritid. Just föräldraengagemanget är numera ett kriterium för att spelarstipendium ska beviljas. Risken med det är dock att man inte når ut till alla barn, menar Martin.

– De som vänder sig till oss är de som har starka föräldrar, medan de med lite sämre ekonomiska förutsättningar inte kommer. Det är ett problem, säger han.

Titta på klippet för att höra vilka områden Tennis på gatan spelas i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.