Foto: SVT

Thed Björk tänker ta ut segern i förskott

Uppdaterad
Publicerad

Örebrofödde föraren Thed Björk är mitt uppe i förberedelserna inför lördagens premiär av STCC. När Tvärsnytt träffar honom äter han lunch med sin mentala tränare Jan Alriksson.

Du är favorittippad, i år igen. Hur känns det?

– Det känns bra, jag tar gärna på mig favoritskapet. Förra året hade jag ett fantastiskt år, jag vann åtta av tolv race och var i princip oslagbar och det hoppas jag kunna ta med mig in i det här året också.

Hur ser du på motståndet?

– Vi har fem helt nya förare i STCC i år och en yngre generation som kommer in. När jag kom in i STCC och var 19-20 år så hade jag ingen respekt alls för dem som var äldre och etablerade, så jag hoppas att de bjuder upp till en riktig fight.

Vad har du att säga om de nya reglerna för i år?

– I år kommer den som är snabbast i kvalet att få full poäng, precis som i ett race, men sedan vänder dem på startordningen för de tio första bilarna. Den som är snabbast får alltså börja som tia. Därför kommer det att bli betydligt svårare i år att vinna lika många tävlingar som jag gjorde i fjol.

Finns det en risk att vissa strävar efter att komma tia för att placeras långt fram i andra starten?

– Många tror ju att man kan vara taktisk på det viset, men jag tror att det är full fart som gäller. Att försöka vinna kvalet, köra om så många som möjligt och försöka vinna det andra racet också. Det är det som gäller.

Vad innebär de nya reglerna för sporten?

– Det blir mer spännande för publiken, det är ju kul att se när vi kör om varandra och verkligen fightas, men för mig personligen är det ju lite konstigt att man ändrade på reglerna.

Vad innebär det för dig?

– Att jag måste köra om mer än jag har gjort tidigare, det är det enda.

Varför tror du att man ändrade reglerna?

– För att de tyckte att jag var för överlägsen.

Det finns bara två svenska idrottsmän som har gett upphov till ändrade regler inom sina grenar, det är du och Ingmar Stenmark. Hur ser du på det?

– Ja, det känns ju jättebra om jag skulle bli jämförd med Ingemar Stenmark fast inom motorsporten.

Tar du ut segern i förskott?

– Absolut. Det gjorde jag förra året och det har jag gjort i år igen. Min mentala tränare hjälper mig att visualisera hur jag står högst upp på pallen med bucklan rakt upp. Så ja, absolut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer