Rose-Marie Wilnerzon Thörn som är fysioterapeut och Anette Forsberg, verksamhetschef på fysioterapiavdelningen på USÖ. Foto: Kristoffer Ström/SVT

Här får cancerpatienter träning 30 minuter efter operation

Publicerad

Träning redan 30 minuter efter en canceroperation. Det sker just nu på USÖ i Örebro i en ny studie som aldrig tidigare gjorts i Sverige.

Forskarna vill undersöka om tidig rörelseträning kan hjälpa patienterna att återhämta sig fortare och må bättre. Först ut är patienter med tarmcancer, och faller studien ut väl kan det  här bli aktuellt även för andra cancersjuka.

– Den här studion är unik eftersom patienterna påbörjar att röra sig redan efter 30 minuter efter operation. Det finns inga andra studier där det gjorts så tidigt, säger Rose-Marie Wilnerzon Thörn som är fysioterapeut.

Omedelbar rörelseträning är viktigt enligt Anette Forsberg, verksamhetschef på fysioterapiavdelningen på USÖ.

– Man måste komma upp och bryta sängläge. Då motverkar man att muskelmassan bryts ner och man kan lämna sjukhuset tidigare. Det är jätteviktigt säger hon.

Här inleds träning 30 minuter efter canceroperation

30 minuter efter operation – då får cancersjuka träning i ny studio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.