Foto: SVT

Veckolångt stopp i kartongproduktionen i Frövi

Uppdaterad
Publicerad

Under en dryg vecka stoppas produktionen vid BillerudKorsnäs kartongbruk i Frövi för underhåll. Därmed kan boende på orten tillfälligt andas in när sulfatdoften lättar.

– Ja, haha, men det hoppas jag de kan göra även när vi kör, säger fabrikschefen Ingrid Engström.

Men stoppet innebär inte att det blir lugnt för det. Förutom den egna personalstyrkan på cirka 650 personer dundrar ytterligare 1 300 personer in till fabriken.

Det är ett årligt underhåll där fler än 3 000 olika åtgärder ska genomföras på fabriken, som bland annat tillverkar vätske- och förpackningskartong för livsmedel. Fabriken, som både har massa- och kartongtillverkning, är helt stoppad under tiden.

Säkerheten viktigast

– Det absolut viktigaste med ett stopp av den här storleken är säkerheten, både för vår egen personal och alla entreprenörer. När så många personer arbetar på området är det extra viktigt att vi hjälper varandra och att vi säkerställer att vi har en samsyn i att säkerheten alltid går först, säger Ingrid Engström.

Foto: Pressbild

Engström tillträdde som chef på fabriken i Frövi den tredje september.

25 års erfarenhet

– Jag har 25 års erfarenhet av skogsindustrin, och det är härligt att gå in i en sån historisk miljö. Här har ju funnits en industriell miljö sedan 1500-talet. Sen finns det väldigt många människor med ett gott bemötande som vill väldigt väl och jobbar metodiskt och strukturerat. Det känns väldigt stimulerande och spännande.

Produktion dygnet runt

Just nu följer hon nyfiket underhållsarbetet. När fabriken är igång är det inte möjligt att utföra många av underhållsåtgärderna, eftersom alla delar i produktionen är sammanlänkade.

– En sådan här verksamhet pågår ju dygnet runt, årets alla dagar och sedan stänger man vid sådana här tillfällen för att åtgärda, inspektera ganska mycket på pannor och liknande och se till att de är i fullgott skick.

– I mitten på nästa vecka ska allt vara igång igen efter att vi har startat upp olika delar efter varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.