Foto: SVT BILD

Tio tips – så enkelt hittar du gratis bilder från förr

Publicerad

Allt fler gamla bilder går nu att hitta på nätet.

Många miljoner fotografier från förr finns nu sökbara. Allt från gamla stadsmiljöer till polisbilder på bovar och banditer finns i de stora samlingarna.

Här är de tio bästa tipsen för att enkelt hitta bilder och fakta.

De senaste åren har helt nya möjligheter öppnats för den som vill hitta historiska fotografier.

Tidigare krävdes ofta att man reste till arkivet där bilderna fanns. Nu går det att plocka fram bilderna direkt i datorn eller mobilen.

Genom några enkla sökningar går det ofta att finna bilder på släktingar, hur gatan där du bor såg ut förr eller hitta fotografier på miljöerna du besökte när du var liten.

Här är tio tips på hur du hittar det du söker:

Tips ett: Sök i de jättestora arkiven först.

Det finns arkiv som redan nu har lagt ut miljoner bilder på nätet – och som växer hela tiden.

Några av de största innehåller delvis samma fotografier, men det är ofta värt besväret att söka i alla. En stor del av det sökbara materialet är unikt.

kringla.nu finns många av Sveriges museers och arkivs samlingar. Förutom en bra bit över två miljoner fotografier finns även handlingar, böcker och mängder av museiföremål.

Över 60 museer håller på att lägga upp sina samlingar och fotografier på webbplatsen Digitalt museum. Där finns redan över 1,5 miljoner fotografier.

Det går också att söka med en svenskspråkig sökmotor i den stora samlingen Europeana Collections, där arkiv och museer från hela Europa finns med. Långt över två miljoner fotografier, men också mängder av konst, böcker, ljudfiler och annat. Totalt över 58 miljoner poster.

I hembygdsföreningarnas bildsamlingar finns personer, miljöer och företag som varit viktiga för bygden. Foto: Ur Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings arkiv

Tips två: Hembygdsföreningarna har fått mängder av bilder genom åren.

Runt 620 hembygdsföreningar håller på att göra sina samlingar tillgängliga på nätet, på bygdeband.se. Nära 500 000 bilder och dokument finns sökbara på sidan.

Vissa hembygdsföreningar har istället valt att lägga ut bilder på sin egen hemsida, så det kan vara värt att göra en extra kontroll hos den hembygdsförening du är särskilt intresserad av.

Den som letar efter bilder från svensk skotillverkning kan börja sitt sökande i stadsarkiven och på museerna där de flesta fabrikerna låg, som i Örebro och Kumla. Där finns hundratals exponeringar från traktens stora skofabriker. Men det kan också dyka upp fina fotografier på helt andra ställen. Den här bilden från skofabriken Oscaria är hämtad ur ett reportage om låglöneyrken i tidningen Röster i Radio-TV 1970. Foto: Ulf Stråhle / RiR / SVT

Tips tre: Sök där du tror att bilden kan finnas.

Många kommuner har gjort sina stora arkiv tillgängliga på nätet. Ofta hittar du dem via kommunens hemsida, men ibland har de en egen webbplats eller samarbetar med andra institutioner.

Här är några av de större:

Stockholm

I Stockholmskällan går det att söka bilder på vanligt sätt – men också med sin smartphone utifrån den plats där man befinner sig.

Göteborg

Stadsmuseet har inlett digitaliseringen av de totalt två miljoner bilder som finns i samlingarna.

Malmö

Drygt 70 000 av de bilder som Malmö stad har i sina samlingar finns på nätet.

Luleå

Världens största arkiv med Luleåbilder, skriver man stolt på hemsidan. En miljon bilder finns i samlingen, men alla är inte digitaliserade.

Örebro

50 000 bilder, framförallt med anknytning till Örebro kommun. Men arkivet är ett tydligt exempel på att det inte är kommungränsen som avgör vad som hamnar i samlingarna. Här finns många bilder från andra platser, ofta tagna av fotografer som donerat sina samlingar till kommunen.

Den här mannen mördade fem personer och skadade åtta vid ett rån mot ångbåten Prins Carl år 1900. Johan Filip Nordlunds bild går att hitta bland Stockholmspolisens signalementsfotografier, bland annat genom att man söker på hans öknamn: ”Mordlund”, ”Svarte-Filip” eller ”Mälarmördaren”. Foto: SVT BILD

Tips fyra: Så hittar du bovar och banditer.

De fotografier som togs av misstänkta brottslingar av polisen i Stockholm kring år 1900 finns nu sökbara på nätet.

Tusentals bilder på allt från mördare till velocipedtjuvar finns bland Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869-1920. Här finns också många brottslingar som egentligen hörde hemma i en annan del av landet.

Det betyder till exempel att den som söker en bild på Johan Filip Nordlund, som föddes i Säter, bodde i Gävle och avrättades i Västerås för ett massmord på en ångbåt som lämnat Arboga, faktiskt kommer att hitta ett porträtt i Stockholmspolisens arkiv. Det togs fyra år före dådet och är en av några få kända bilder på honom.

Längst till höger finns två viktiga ledtrådar till när bilden är tagen. Fotografen Alfred Michelson levde 1867-1935. Och fotofirman på Köpmangatan i Örebro, som står stämplad på kortet, drev han bara 1895-1900. Allt enligt förteckningen över avlidna svenska fotografer. Foto: Alfred Michelson/Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings arkiv

Tips fem: Lär dig mer om fotografen för att veta mer om bilden.

Står fotografens namn på bilden? Det kan ge viktiga ledtrådar till när och var bilden är tagen.

Kulturnav finns en omfattande förteckning över avlidna svenska fotografer och när och var de var verksamma. I visa fall finns också biografier över fotografen. Liknande listor finns på samma webbplats över norska och estländska fotografer och svenska fotoföretag.

Tips sex: Det går att söka gratis i arkiv för köpebilder.

Ibland vill man titta runt i butiken för att se om det finns något man vill ha.

Det vet de företag som säljer bilder. Både hos bildbyråer och företag som säljer äldre flygfotografier är det ofta gratis att titta på lågupplösta bilder eller bilder som har stora stämplar över sig. 

Tips sju: Det kan löna sig att leta även i små arkiv.

En del företag och institutioner lägger upp egna små bildarkiv på nätet. För den som är specialintresserad av ett ämne eller en plats kan de vara guldgruvor.

Till exempel har Göteborgs hamn lagt upp några hundra historiska bilder där det inte bara går att se arbetet i hamnen under över hundra år, utan också få bilder på en del av de besökande båtarna.

Innovatum i Trollhättan har lagt ut drygt 7000 bilder från det avvecklade verkstadsföretaget NOHAB, som fanns i lokalerna tidigare, och från Trollhättan. Ytterligare över 90 000 bilder finns i arkivet.

Tågintresserade kan besöka Motala industrimuseum på nätet. De har har över 12 000 bilder med anknytning till Motala verkstad.

Och den som söker bilder från gruvmiljöer kan titta runt i Jernkontorets bildbank, som innehåller en hel del historiska foton.

Tips åtta: Hitta mer genom att vara finurlig.

Det är människor som har katalogiserat bilderna. Det betyder att du riskerar att missa mängder av spännande bilder om du bara söker efter det ord du först kommer att tänka på.

Istället ska du försöka klura ut hur arkivet är organiserat och vilka sökord som är vanliga.

En bild på en affär på Storgatan kan i ett arkiv vara insorterat på affärsnamnet, i ett annat på de varor de sålde, i ett tredje på gatuadressen och i ett fjärde på kvartersnamnet.

Sök gärna på både platser och personnamn och tänk på att många ord som vi använder i dag inte alls var i bruk förr. Bilder från sjukhus går till exempel att hitta också om man söker på hospital, lasarett eller till och med lazarett.

Dessvärre är det inte heller ovanligt med felstavningar av till exempel namn. Så att söka på olika stavningar av ett efternamn (Olsson, Ohlsson och Olson) ger ibland bra resultat.

Hur såg mormorsmor ut som ung? Har du tur kan du hitta ett porträtt på en släkting i något av de stora porträttarkiven på nätet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tips nio: Här finns porträttbilder från förr.

På Sveriges släktforskarförbunds sida Rötter finns en stor avdelning med inscannade porträttbilder från förr. Över 190 000 bilder, där en del har väldigt bra information och andra helt saknar beskrivning av vem det är på bilden.    

Föreningen Svenskt porträttarkiv har en samling på över 620 000 porträtt i sin databas. Många av dem kommer från böcker och tidningar.

Inte bara stillbilder, utan även rörligt material läggs ut på nätet. På bland annat SVT:s Öppet arkiv läggs filmer från förr upp. Foto: SVT BILD

Tips tio: Det finns massor av arkiv som inte går att söka på nätet – än.

Letar du efter något särskilt?

Då kan det vara värt att söka igen om några månader, om du inte har hittat det du sökte.

För just nu växer bildsamlingarna på nätet hela tiden och bilder som ingen har sett på länge blir plötsligt sökbara.

Kulturnav har gjort en lista över de arkiv som har en koppling till de fotografer som finns i deras databas. Där nämns nästan 700 institutioner. Många av dem har inte lagt ut sina arkiv på nätet än, eller har mycket kvar att digitalisera.

Det finns också mängder av företag som har stora arkiv som inte är sökbara på nätet just nu. Men den tekniska utvecklingen gör att stora arkiv som var svåra att digitalisera för bara några år sedan nu öppnas upp.

Till exempel gör ny teknik att gamla filmrullar ur SVT:s arkiv nu går att digitalisera mycket snabbare än tidigare. Så räkna med många nya filmer på Öppet arkiv framöver.

Men var också beredd på att allt inte ligger för evigt på nätet – material byts ut och webbplatser uppstår och försvinner.

Tänk på upphovsrätten när du använder bilderna. Ofta får du använda dem fritt för privat bruk, men det kan finnas begränsningar för till exempel sociala medier. Arkiven brukar tydligt ange på sina sidor vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.