Södra Ladugårdsängen är ett av de områden som byggs just nu i Örebro. 3 000 lägenheter är planerade. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tiotusentals nya lägenheter måste värmas extra – i flera år

Publicerad

Tiotusentals nybyggda lägenheter i Sverige kommer att dra extra energi de närmaste åren. För att hålla länge måste byggnaderna värmas mer i början. Men på sikt kommer de att spara mycket energi jämfört med äldre hus.

Under de senaste åren har lägenhetsbyggandet ökat kraftigt. Runt 60.000 nya hem har byggts i landet per år. Det betyder att det nu i vinter är ovanligt många nybyggda hus som behöver extra värme för att de ska hålla länge.

– När vi har byggt nytt, då tar det ett par år innan vi landar på den nivå som vi räknar med att det faktiskt ska vara, säger Linus Larsson, miljöchef på bostadsföretaget Öbo.

Vad beror det på?

– Det krävs mer värme i början för att torka ut betongkonstruktionen så att man inte har kvar en massa fukt i den. Då måste vi dra på lite mer på värmessystemet innan man slutligen justerar in och landar på den nivå som faktiskt är rätt.

Stora skillnader mot miljonprogrammet

Men även om energiräkningen drar iväg lite under några år så är de nya husen på sikt stora energisparare.

Om man jämför de hus som byggts under de senaste årens byggboom med de som byggdes under det så kallade miljonprogrammet 1965-1975, så är skillnaden stor.

– Den är väldigt stor. Man hade inte samma byggteknik, energin var mycket billigare och man hade inte samma medvetenhet om det här.

60-talshus är storförbrukare

Mitt i Örebro står två 60-talshöghus ovanpå varuhuset Krämaren. Lägenheterna och verksamheterna där drar 172 kWh per kvadrat.

Det kan jämföras med Öbos nyare hus, som idag oftast drar under 90 kWh per kvadrat. I vissa lägenheter är förbrukningen nere på 41 kWh – och förhoppningen är att det ska minska ytterligare.

– Det är klart att det är positivt. Energiförbrukningen är en stor del av vår miljöbelastning, men sedan är det också en stor kostnad, säger Linus Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.