Tolkcentralen måste spara pengar – drar ner på uppdragen

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdens ekonomisk läge innebär att tolkcentralen måste spara pengar och prioritera hårdare mellan uppdragen. I år rör det sig om två till tre miljoner kronor.

Tolkcentralen är en verksamhet inom habilitering och hjälpmedel i Region Örebro län. Där tillhandahålls tolkning i vardagen för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. 

Nu i höst kommer verksamheten kunna säga ja till färre uppdrag än tidigare, eftersom kostnadsutvecklingen måste bromsas in. 

– Det betyder att vi tvingas prioritera bland de uppdrag vi får till oss. Vi har en tregradig prioritering där ett är helt livsavgörande, två är ofta arbete och sjukvård, och tre är fritidsintresse, säger Magnus Sjögren, som är verksamhetschef.

”Väldigt olyckligt”

Och det är framförallt den tredje typen av uppdrag som kommer bli färre. Något som oroar riksförbundet DHB, en förening med säte i Örebro, för familjer som har barn som är döva, har en språkstörning eller hörselskada. 

– Det är väldigt olyckligt att det blir såhär, redan idag måste personer som använder tolk i väldigt god tid planera sitt liv för att kunna utföra saker som dom vill göra eller ibland måste göra, säger Anna Gabrielsson, som är generalsekreterare.

Fler klagomål till patientnämnden

Men enligt Magnus Sjögren kommer besparingen påverka hela produktionen, och även tolkuppdrag i sjukvården och kontakt med myndigheter. Att de tvingats minska kostnaderna och göra förändringar i höst har redan gett avtryck.

– Våra användare vänder sig till patientnämnden och kommer med klagomål att de inte får tolk, bara i september och fram till nu hade vi kanske fyra gånger så många anmälningar än vi normalt sett brukar ha. 

Hur ser du på det här som verksamhetschef? Har ni något ansvar för det här eller behöver ni få mer pengar från politiken?

Visst, det vore den enkla vägen att säga “ge oss mer pengar” men så enkelt är det ju inte. Vi måste ju förhålla oss till hälso- och sjukvården och hela hälso- och sjukvården  har ju jättestora problem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.