Tortyr, spöken och släktdrama – här är Örebro slotts mörka historia

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att hålla i sig under besök i slottets vindsvåning. Besökare kan nämligen uppleva att de knuffas ned för vindstrappan i den gamla försvarsborgen.

– Man måste också knacka på och be om lov innan man stiger in på vinden. Annars kan dörren slå igen och man blir inlåst, säger slottsguiden Robin Wohlin.

Slottets mörka historia, som tar sin början på 1300-talet, sitter i väggarna, menar många.

Kanske inte helt konstigt med tanke på att Örebro slott har ett förflutet som både fängelse och tortyrkammare.

– Tortyr var en konstform på den här tiden, med målet att orsaka så mycket smärta som möjligt utan att personen faktiskt dog, säger Robin Wohlin.

Alla ben krossades

Sträckbänken och Spanska stöveln var två populära tortyrmetoder på 1600-talet, liksom så kallad rådbråkning.

– Med en hammare krossades alla ben i armar, ben och händer. Därefter lindades kroppsdelarna in i ekrarna på ett vagnshjul där man fick sitta tills man dog, berättar Robin Wohlin.

Mördade sin egen son

En av de vanligaste spökhistorierna handlar om Drottning Blanka av Namur som regerade Sverige tillsammans med kung Magnus Eriksson år 1335.

– Enligt sägnen ska hon ha förgiftat sonen Erik under en middag, och därför spökar hon här nu. Kanske för att hävda sin oskuld, eller som ett straff för att ha mördat sin egen son.

Drottning Blanka tycks dessutom ha spökkollegor på slottet.

– För en tid sedan ska tre olika sällskap ha sett ett barn leka i Vapensalen.

Rummet var tomt

Samtliga sällskap gick en guidad visning, men fick alltså uppleva mer än de efterfrågat.

– Sällskapen har oberoende av varandra beskrivit att de sett skepnaden av ett litet barn, en mörk skugga, leka och springa runt i rummet.

– När jag kontrollerat saken, för att försäkra mig om att inget barn kommit bort från sitt sällskap, har rummet alltid varit tomt.

Tror du att det spökar här?

– Jag har personligen aldrig varit med om något. Men flera kollegor säger sig ha varit med om konstiga saker. När flera gäster dessutom beskriver samma fenomen är det klart att man blir fundersam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.