Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
110 knallar gästar Örebro under traditionella Marknadsafton, det berättar projektledaren Sandra Bandick Magnusson från City Örebro. Dessutom bjuds det på en nyhet under aftonen i år. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Tradition sedan femtiotalet håller cityhandeln i Örebro vid liv

Publicerad

Första torsdagen i juni innebär Marknadsafton i Örebro. I år införs en nyhet när köpmannaföreningen City Örebro öppnar upp för privatpersoner att medverka i en kvällsloppis.

Sedan 1950-talet är det tradition med knallar i stan. Traditionsenligt ligger frityrdoft blandad med os från brända mandlar över citykärnan.

– Det är en jätteviktig dag för cityhandeln. Det är en dag där väldigt många har hög omsättning. Man passar på att rensa ut sådant som har legat. Det får en ny chans och man jobbar med återbruk. Sen betyder det mycket för restaurangerna, säger projektledare Sandra Bandick Magnusson.

Kvällsloppis

För att locka besökare har man förutom dryga hundratalet knallar blandat upp aftonens utbud med föreningar, politiska partier. Här finns även arbetsgivare som informerar och söker arbetskraft.
Stora nyheten för i år är att privatpersoner erbjuds hyra bord mitt i stan på en kvällsloppis.

– Handeln ser inte ut som den alltid har gjort, utan den har förflyttats till andra handelsområden. Så det här är en jätteviktig dag, säger Sandra.

Hör mer och se bilder från marknaden i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.