Kommentera gärna hur du vill att framtidens kollektivtrafik ska se ut i länet. Foto: Thomas Wedin/SVT

Här är läsarnas förslag hur busstrafiken ska se ut i länet

Uppdaterad
Publicerad

Flera busslinjer i länet kan försvinna de närmaste åren, eftersom Region Örebro län måste spara. De linjer med flest resenärer ska behållas, enligt regionen, medan linjer med få resenärer – ofta på landsbygden – ligger i riskzonen. Enligt regionen kommer de flesta inte att märka av så stora förändringar, men planerna har väckt starka reaktioner i norra länsdelen. I vår chatt var det många länsbor som kom in med synpunkter och idéer.

Efter att vi haft en dialog med våra tittare kom det in en mängd förslag om framtidens kollektivtrafik i länet.

Bland annat lyfte flera personer fram att det borde satsas på enskilda bussfiler för både länstrafiken och bussar i centrum.

”Om man vill se fler åka buss tror jag att man ska satsa på enskilda bussfiler för både länstrafik och bussar inne i centrum.

Det gör att man vet att man  kommer fram i tid och ej riskerar att hamna i bilkö som man oftast gör med sin bil”, skriver signaturen Norabo.

Så vill många få fler att åka kollektivt

Andra pekar på fler avgångar med lägre priser både centralt och på landsbygden för att få fler att åka kollektivt.

”Politiker vill att man ska välja miljövänliga alternativ. Då borde de möta efterfrågan i kollektivtrafiken.

Fler avgångar både centralt och till landsbygden och även billigare. Inte som det ser ut just nu: dyrare med färre avgångar. Detta avskräcker många från att åka kollektivt. Precis motsatsen till vad politiker vill” ,skriver signaturen Sara.

500 miljoner på nya bussar upprör många

Och de mer kritiska rösterna  upprörs över att busslinjer planeras att tas bort på landsbygden samtidigt som ett nytt busstystem ska byggas för en halv miljard i Örebro.

”Jag blir rosenrasande när jag hör att superbussar för en halv miljard ska stänga till våra transportleder samtidigt som bussturer ska dras in. Vad är det för tokerier? Vi behöver ju fler bussturer! inte färre. Och bor man på landet är man särskilt utsatt. Spara in på superbussarna och låt oss få fler bussturer istället”, skriver Mallan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.