Foto: Jonas Kraft /SVT

Trafiksäkerhetssatsning ställs in när kommunen sparar

Uppdaterad
Publicerad

Så här års har det tidigare dykt upp så kallade Lyktgubbar på Örebros cykelbanor, som både delat ut reflexer och påmint cyklisterna om att använda cykellyse. I år blir det inte så på grund av Tekniska förvaltningens sparkrav.

– Att prioritera bort trafiksäkerhet är dumt! Det blir mycket högre kostnader i andra änden, säger Lars Nordquist på NTF.

Under mer än 20 år har trafiksäkerhetsorganisationen NTF genomfört kampanjen Lyktgubbar, där flera platser bemannats kvällstid runt om i Örebro kommun. Där har de delat ut reflexer och pratat med trafikanter som inte syns bra.  De har också fört statistik över användning av cykelbelysning.

Men i år blir det inga Lyktgubbar. Örebro kommun, som stått för pengarna till kampanjen, har i år beslutat att inte satsa på det.

– Vi tycker det är mycket sorgligt, vi brukar dela ut många reflexer när vi är ute, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig för NTF i Örebro län.

Orsaken: sparkrav

Kostnaden för kampanjen ligger på 50 000-75 000 kronor. Anledningen till att Tekniska förvaltningen inte bekostar den i år är ett sparkrav.

”Då har det bland annat dragits ned på en del aktiviteter som vi enligt lag inte är tvungna att göra”, skriver trafikingenjören Peter Smedberg på Örebro kommun i ett mail till SVT Nyheter Örebro, och fortsätter:

”Våra förhoppningar är att Lyktgubbar ska kunna genomföras redan under nästa år igen”.

– Om en kommuninvånare blir påkörd och dör kostar det kommunen 20-30 miljoner kronor. Då är kostnaden för det vi gör en droppe i havet, säger Lars Nordquist på NTF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.