Transportstyrelsen: Diskussioner pågår om ukrainska körkort i EU

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska lastbilschauffören Illya Zarubaiko flydde till Sverige i mars. Hela sitt yrkesliv har han arbetat med att köra lastbil, precis som hans pappa gjorde. Men trots jobberbjudanden i Sverige får han inte köra här.

För att Illya Zarubaiko ska ha möjlighet att köra yrkestrafik i Sverige krävs det att han tar alla körkortsbehörigheter på nytt, från personbil till lastbil.

Illya och hans familj är bekanta med örebroaren Kerstin Lennermark och hon har hjälpt Illya ta reda på vad som gäller.

– Alternativet är att börja om från början och ta svenskt körkort för personbil och sedan bygga på med alla behörigheter. Men för att få ta svenskt körkort måste han vara folkbokförd i Sverige i 185 dagar, säger Kerstin Lennermark.

Finns möjlighet

Men när SVT Örebro kontaktar Transportstyrelsen säger de att det finns möjlighet för Illya att ta de svenska körkortsbehörigheterna, om han kan bevisa att han är permanent bosatt i Sverige.

– Det är inget krav att man är folkbokförd, är man inte det krävs det att man styrker permanent bosättning på annat sätt, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Ukrainska körkort diskuteras i EU

Dessutom förs det just nu diskussioner på EU-nivå om att förändra synen på ukrainska körkort.

– Det finns en vilja att hjälpa till, precis som på andra områden gäller det även på körkortsområdet, säger Olof Stenlund.

Det gäller för utländska körkort i Sverige

Om körkortet är från ett land utanför EES (europeiska ekonomiska samarbetsområdet)

Om du ska köra i Sverige med ett körkort från ett land utanför EES krävs att:

• Körkortet måste vara giltigt i det land där det har utfärdats.

• Körkortet får inte ha bytts ut mot ett svenskt.

• Du får inte ha varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år, med undantag om körkortet är från Storbritannien eller Färöarna. Om du har ett körkort från Storbritannien eller Färöarna kan du använda det i Sverige, även om du har varit folkbokförd i landet i mer än ett år.

Ovanstående gäller inte för yrkestrafik.

Om körkortet är från ett land inom EES

Ett körkort från ett land inom EES är giltigt i Sverige om:

  • det är giltigt i hemlandet och
  • det inte har bytts ut mot ett svenskt körkort.

Körkortet gäller även om du är folkbokförd i Sverige.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.