Polisen hittade en yxa som männen misstänks ha haft för att hota paret. Foto: polisens förundersökning

Tre män åtalas för kidnappning i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har åtalats för flera brott efter att ha kidnappat ett par i Karlskoga och försökt få dem att betala en påhittad skuld. Paret blev slagna och hölls fångna mot deras vilja under flera timmar innan de hittades av polisen.

Det var i mitten av mars som paret tvingades in i en bil i Karlskoga och sedan hölls fångna mot sin vilja under flera timmar. De två huvudmännen som är i 30-årsåldern ska ha försökt pressa dem att betala en påhittad skuld på 35 000 kronor.

Enligt åklagaren ska det ha funnits en liten skuld mellan mannen och en av de misstänkta. Men skulden växte med tiotusentals kronor på bara några timmar.

Skulle tvingas strippa

En 32-årig man framstår enligt åtalet som den huvudmisstänkte och den som tvingat in paret i en bil. Han har sedan kört runt till flera olika platser i länet.

Han misstänks nu för människorov, försök till utpressning och olaga hot. Han ska ha hotat att kasta kvinnan i bagageutrymmet på bilen och sagt att hon skulle jobba av skulden på en strippklubb.

Vid ett tidigare tillfälle sökte han upp kvinnan i Karlskoga och visade en bild på hennes bror samtidigt som han sa att han skulle döda eller skada hennes familj.

Stängdes in i verkstad

Efter flera timmar förde mannen till slut paret till en verkstad i Örebro där kvinnan fick sitta inlåst och övervakad samtidigt som mannen pressades för att betala pengar. Den 48-årige man som driver verkstaden åtalas misstänkt för olaga frihetsberövande och medhjälp till försök till utpressning.

Paret var bortrövade uppemot sju timmar men inga pengar betalades. Den huvudmisstänkte greps dagen efter och har suttit frihetsberövad sedan dess. De två huvudmännen är kända av polisen sedan tidigare och en av de har kopplingar till flera kriminella gäng. De tre männen nekar till brott men medger vissa av omständigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.