De tre männen har dömts att betala 2 902 320 kronor i skadestånd till tre svenska tv-bolag för att ha sålt och hanterat olaglig avkodningsutrustning för tv-sändningar. Foto: TT /SVT

Tre män döms betala skadestånd till tv-bolag på nära tre miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har dömts till villkorlig dom vid Örebro tingsrätt och ska betala skadestånd till tre tv-bolag för att olagligt ha sålt och hanterat avkodningsutrustning för tv-sändningar. Skadeståndet är på sammanlagt nära tre miljoner kronor.

Två av männen, som är i 35-årsåldern, är hemmahörande i Örebro. De döms för att tillsammans med en 63-årig man i södra Sverige, som sålt digital-tv-boxar, ha försett tv-kunder med utrustning så att de kunnat se krypterade tv-sändningar. Åtalet omfattar perioden 1 april 2014 till den 14 juni 2016.

Tingsrätten bedömer att hundra användare genom så kallad ”cardsharing” har beretts tillgång till sändningar från bolagen Nordic Entertainment Group, Canal Digital samt Comhem.

Soldariskt skadeståndsskyldiga

Den 63-årige mannen ska ha spelat en central roll, men tingsrätten menar att de tre männen är solidariskt skadeståndsskyldiga gentemot tv-bolagen. De skall enligt tingsrätten ha ”handlat gemensamt och i samråd med varandra”.

Männen döms av en enig tingsrätt för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning till villkorlig dom. De skall gemensamt betala skadestånd till en sammanlagd summa av 2 902 320 kronor.

Nordic Entertainment Group Sweden AB: 549 600 kronor

Canal Digital Sverige AB: 797 000 kronor

ComHem AB: 1 555 720 kronor                    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.