Såhär har det sett ut i centrum tidigare om åren – nu ska julbelysningen göras om. Foto: SVT/Arkiv

Tre miljoner satsas på julbelysning i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Julen känns kanske långt bort, men det dröjer inte länge innan vinter- och julbelysning kommer pryda Örebros stadskärna. I år satsar kommunen och fastighetsägare närmare tre miljoner kronor på belysningen.

Det är den ekonomiska föreningen City Örebro som har uppdraget att ta fram förslag på hur Örebros julbelysning ska se ut. Ett nytt sådant har Stina Storm, föreningens vd, arbetat med att ta fram under mer än två års tid. Nu har kommunen och fastighetsägarna sagt ja till att finansiera satsningen som uppgår till tre miljoner kronor.

– Vi hade inte kunnat göra någonting av det här om inte kommunen och fastighetsägarna varit så hjälpsamma och positiva, säger Stina Storm.

Stor julkula på Våghustorget

På Våghustorget kommer bland annat en stor kula placeras som man kan gå in och sätta sig i. Träden längs Järnvägsgatan, hela 78 stycken, ska lysas upp med slingor och ett ”kärleksträd” kommer placeras på Stortorget på samma plats som Musikhjälpen hade sin bur 2016.

– Jag tror örebroarna kommer få lite olika favoriter. Tanken är att besökarna ska tänka att de vill ta sina julkort i stadskärnan.

När ljusen kommer så kommer människorna

Mellan 2010 och 2013 investerade kommunen och företagarna nästan två miljoner i att byta ut och förnya julbelysningen i stan. Kostnaden för den nya julbelysningen 2018/2019 blir alltså betydligt högre till att börja med men det är enligt Stina Storm värt det.

– Vår besöksräkning visar att så fort ljusen kommer upp, börjar människor röra sig mer där, säger Stina Storm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.