Bilden kommer från Polisens förundersökning gällande det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro. Foto: Polisens förundersökning.

Tredje blåljusrättegången avslutad – yrkar på långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen avslutades den tredje rättgången efter påskupploppet i Sveaparken. Tre män stod åtalade för grovt sabotage mot blåljusverkasmhet.

– Det har gått bra, säger åklagare Ove Järvefelt.

Rättegången, som påbörjades i måndags, var planerad att avslutas under torsdagen, men kunde avslutas i förtid.

Likt tidigare rättegångar till följd av påskupploppet i Sveaparken åtalades männen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, men en av männen åtalades även för grov skadegörelse.

Ska ha kört polisbussen

Åklagaren har även den här gången lagt fram bevisning för att en av männen ska ha kört en av polisbussarna och ställt den tätt intill en annan polisbuss som redan stod i brand.

En gärning som åklagaren anser är grov, eftersom den inneburit fara för annans liv eller hälsa. Mannen krävs även på 135 849 kronor i ersättning för den förstörda bussen.

Foto: Polisens förundersökning.

Yrkar på långa fängelsestraff

Åklagare Ove Järvefelt yrkar på fängelsestraff för samtliga åtalade.

– För en av männen yrkar jag på nio år och för de andra två yrkar jag på fängelsestraff inte mindre än åtta år, säger Järvefelt.

Två av männen är 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, hemmahörande i Karlskoga och Degerfors samt tidigare kända av polis.

Ytterligare anhållna

Under torsdagen anhölls ytterligare två män på sannolika skäl misstänka för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Hittills har totalt 17 personer frihetsberövats efter upploppet, varav åtta har dömts till fängelse mellan två till åtta år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet