Trots 18 graders kyla – nye kulturchefen tar med barnen till skogs

Uppdaterad
Publicerad

När barnen från avdelningen Vallmon på Herrgårdens förskola i Degerfors besöker skogen får de träffa kommunens nya kulturchef. Det är hon som lotsar dem in bland träden, ängarna, och inte minst till underjorden.

Rosiga kinder, rufsigt hår, blickar av förväntan och nyfikenhet är gemensamma nämnare för de små varelser som kommit till Folkets hus Degerfors för att besöka Äskils skog.

En kort sagostund, lagom lång för de unga åhörarna, inleder besöket innan det är dags att släppa lös den egna fantasin och springet i benen. Skogen som består av uppförstorade bilder ur barnboken ”Äskil äter träd” är fylld med krypbara hål, växter, insekter och djur.

– Dels får de höra berättelsen först, så att de har en liten bakgrund. Sen får de gå runt. Det är nästan som att gå runt i bilderboken och titta. Det är lite hål att krypa igenom om man är liten och smidig, förstås. Det är lite olika avdelningar. Det börjar med underjorden med rötter som hänger ner. Det är som en lite grotta och sedan har vi en barr- och en lövskog, säger Sofia Luthman, kulturchef i Degerfors kommun.

Baseras på barnbok

Utställningen riktar sig främst till de små, men även vuxna kan få sin fantasi och leklust väckt av klurigheterna och leken med orden längs vägen genom skogen. ”Äskils skog” har turnerat på flera orter i Värmland och arrangeras av konstfrämjandet. Den baseras på boken ”Äskil äter träd” av författaren Åsa Lind och illustratören Per Gustavsson.

Älgen var ren

Lokalen sjuder av akivitet och temperaturen stiger snabbt när barnen kryper runt, pekar och hjälper till att placera ut fjärilar och fåglar bland träd och blommor. Någon inspireras av spöket i underjorden och rusar ljudande runt för att skrämma sina dagiskompisar. Bilderna på väggarna väcker minnen till liv:

– Jag har sett en älg när jag var i fjällen, säger Tage André

En riktig älg?

– Ja...eller nä inte en älg. En ren!

Kulturchefen, som själv läser högt för barnen tar kulturfrågorna på största allvar. Det syns inte minst i glädjen hon utstrålar när hon betraktar aktiviteten i den lilla utställningslokalen.

– Det är ju lite grann på grund av det här som jag jobbar med det jag gör för att det är så fruktansvärt roligt att se när barn upplever kultur. Det är jätteroligt. Det är livsviktigt med kultur, säger Sofia Luthman.

Du är nytillträdd kulturchef, passa på att önska nu när du står i tv. Vad önskar du dig ekonomiskt?

– Om man har en ram att förhålla sig till så finns det mycket man kan göra, tycker jag. Nu ska man ju inte stå här och inte önska sig mera pengar, men det finns väldigt mycket man kan göra bara viljan finns, säger Sofia Luthman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Härborjag – Degerfors

Mer i ämnet