Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bechet Barsom (KD), regionråd försvarar den höga skattehöjningen – en höjning som förvånade Sebastian Cehlin (M), oppositionsråd. Foto: SVT

Trots skattehöjning: Vården ska spara 414 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Utan skattehöjningen på 75 öre hade hälso- och sjukvårdsnämnden behövt spara 920 miljoner kronor nästa år. Men även med tillskjutna skattemedel så landar sparbetinget på 414 miljoner kronor.

De styrande partierna i regionen ska vända ett förväntat underskott på cirka en miljard kronor till ett plus på tio miljoner kronor för 2024. I kronor räknat ska hälso- och sjukvårdsnämnden spara absolut mest.

Hur ska man kunna spara 414 miljoner kronor?

– Jag vill inte föregå det arbetet. Nu ska verksamheterna börja räkna och titta på hur man kan göra allt på ett effektivare sätt, säger Bechet Barsom (KD), regionråd.

Barsom (KD) utesluter däremot inte att det kan bli uppsägningar, framförallt på den administrativa sidan, men när och hur många är för tidigt att säga.

”Oväntat hög höjning”

Moderaterna sitter i oposition och de arbetar just nu på en skuggbudget som ska presenteras nästa vecka. Också den innehåller besparingar, men det är oklart om den innehåller en skattehöjning.

– Vi får vänta och se, vi arbetar med budgeten nu, säger Sebastian Cehlin (M), oppositionsråd.

Vad säger du om skattehöjningen på 75 öre?

– Den var oväntat hög. Genom den placerar vi oss i toppskiktet bland de regioner som tar ut mest skatt från våra länsinvånare.

Hör regionrådet och oppositionsrådet kommentera skattehöjningen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.