Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förut gjordes inga kontroller för att se om ny personal i äldrevården var dömd för brott – Örebros HR-direktör Lars-Åke Brattlund förklarar varför. Foto: TT/SVT

Trots stöldproblem – började först nyligen kontrollera om ny personal är dömd för brott

Publicerad

Trots att Örebro kommun haft svårt att minska de misstänkta stölderna i äldreomsorgen, har det länge inte tagits några utdrag ur belastningsregistret på personer som ska arbeta hos äldre.

Detta började man med för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Förra året ökade de misstänkta stölderna inom äldreomsorgen i Örebro kommun och kommunen har haft möte med polisen för att försöka minska stölderna.

Det kan påverka val av anställd

Ett sätt att komma till rätta med problemet kan vara att kontrollera om blivande personal tidigare är dömd – men det började Örebro kommun göra först i oktober 2022.

Enligt Lars-Åke Brattlund, HR-direktör i Örebro kommun, är det domar som rör exempelvis ekonomisk brottslighet, våldsbrott och sexualbrott som kan påverka att personer inte får anställning inom äldrevården.

Men Brattlund uppger att de inte kan kräva in registerutdrag för personal som redan är anställd, om de inte byter yrkesroll.

Hör i klippet ovan varför Örebro kommun inte tagit utdrag ur belastningsregistret tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.