Foto: SVT

Trots torkan: Hoppas på normal skörd

Uppdaterad
Publicerad

Trots torkan som drabbat i stort sett hela Sverige väntas en god skörd i år. Enligt lantbrukaren Pär Sandberg utanför Glanshammar ser det förvånansvärt bra ut.

På Torphälla gård utanför Glanshammar inspekterar lantbrukaren Per Sandberg årets veteskörd. Enligt Lantmännen är det bara Skåne Blekinge och södra Gotland som haft normala regnmängder under juli månad men Pär Sandberg är ändå hoppfull.

– Det ser förvånansvärt bra ut med tanke på torkan. Vi har haft ett bra år med lagom temperatur. Att det har klarat sig så bra beror mycket på att vi inte haft någon riktig värmebölja. Till för några veckor sedan såg det riktigt bra ut, men nu fattas det nederbörd  och vi kommer nog inte att få dom stora skördarna som vi hoppats på, säger Pär Sandberg.

Foto: SVT

Mindre sjukdomar

Men det finns vissa fördelar med torka.

– Torkan har väl medfört att det blivit mindre svampsjukdomar och det är ju positivt att vi får lägre kostnader att ta fram skörden på det sättet då, säger Pär.

Ganska normal skörd

Annars ligger allt fokus nu på att ta in skörden.

– Det är väl ungefär 14 dagar kvar tills skörden drar igång här i länet, och då får vi se om vi blir positivt överaskade eller besvikna, men troligtvis blir det en ganska så normal skörd skulle jag gissa, säger Pär Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.